• Skoleforvaltningen

Kreativiteten spirer i håndværk og design


Allerede ved indgangen til Hals Skole fornemmer man, at det er et sted, hvor kreativiteten spirer. Langs gangene er farverige illustrationer udstillet, så selvom det er en tidlig, grå oktobermorgen - så bliver man allerede i godt humør fra starten. Skolens “Håndværk og Design”-lærer, Marianne Nielsen, tager imod med et “Du må hellere ankomme via hovedindgangen - derfra får man en helt bestemt stemning”. Kan et Håndværk og Design-lokale have en hovedindgang, tænker man så? Men da Marianne åbner op, giver det pludselig mening. Hals Skole har ikke “bare” et lokale, men en hel kælder til faget Håndværk og Design. En kælder hvor de forskellige håndværk ligger i forlængelse af hinanden, og hvor inspiration er i højsædet. “Jeg synes, det er vigtigt, at eleverne finder ud af, at dét at være håndværker er mega fedt” siger Marianne og går hen til ophængt cykel. “Men hvordan skal man nogensinde finde ud af, at man er god til at reparere cykler og vil være en fantastisk cykelsmed - hvis man aldrig får muligheden for at teste sine evner som cykelsmed” siger hun igen og henviser til et bord med værktøj, hvorpå der er skrevet et skilt med teksten “Cykelsmed”. Repræsentationen af diverse håndværker-erhverv i kælderen er stor, med alt fra “maler” til “pottemager” og “industriel designer” til “skovhugger”.

Marianne sætter sig i en lænestol. Det er hendes yndlingssted i kælderen, ikke for komfortens skyld, for hun sætter sig først, når eleverne er i gang med at arbejde. “Jeg elsker at sidde her, når jeg kan høre summen fra kreative elever. Når jeg har lavet en introduktion til dagens program, og det bare kribler i eleverne efter at komme i gang.”

Hun fortsætter med: “Alle børn er kreative. Det gør jeg meget ud af at understrege. Hernede er der ingenting, som er grimt - nogle af os har bare øvet os i længere tid end andre.” Praktikanten Betina Elise Vedsted Christensen supplerer: “Vi kan se, at kælderen bliver et frirum, et succesrum, for de elever som synes de boglige fag er udfordrende. Nogle børn kommer tilbage i frikvartererne for at fortsætte på deres projekt, for hér får de dén succes, som sommetider kan være svær at finde i klasselokalet.”

For Marianne og Betina er Håndværk og Design dén eneste introduktion til håndværker-faget, som børn får, inden de skal vælge en videregående uddannelse - og derfor er dén så vigtig at få formidlet ordentligt. “Børnene skal lave rigtige projekter, der bliver til noget, og som de kan se et formål med. Ligesom i virkeligheden” siger Marianne og går ud i skolegården. Her er der udstillet to skulpturer i træ, en fisk og en fugl, som er lavet i et samarbejde af forskellige klassetrin sammen med skolens pedeller. “De her skulpturer har forskellige sværhedsgrader, så vi delte processen op i mindre trin så de passede til de forskellige årgange”, sige Marianne og peger på den indvendige konstruktion, som er bærende for skulpturen.

Samarbejde med Visitaalborgkyst Det seneste projekt for eleverne fra Hals Skole, var et samarbejde med Visitaalborgkyst, som i forbindelse med efterårsferien pyntede byen op. Her lavede eleverne fra Hals Skole deres fortolkning af fugleskræmsler inspireret af Pokémons. “Vi havde valgt hvor fugleskræmslerne skulle placeres i forhold til knudepunkter i byen, men udformningen stod børnene helt selv for” siger Inge, som arbejder ved InfoCenter Hals. “Det har været en kæmpe succes. Lokale såvel som turister har taget billeder med fugleskræmslerne - det var godt fundet på med dén app” sige Inge og kigger på Marianne “Ja, Betina udviklede en app til telefonen sammen med eleverne, så man kunne gå på opdagelse og finde alle Pokemons i Hals. Det synes de virkelig var sjovt”. Fugleskræmslerne står stadigvæk rundt omkring i byen, men det er helt sikkert ikke det sidste, man får at se fra Hals Skole. “Jeg får hele tiden nye idéer til hvad jeg kan lave med børnene nede i kælderen og senere udstille i byen. Jeg kan slet ikke vente til at starte mit næste projekt” siger Marianne afslutningsvis inden dagens undervisning starter.

#HåndværkogDesign

Seneste blogindlæg

Se alle